Bastafamiljen – brokig, härlig, ambitiös och framgångsrik

Publicerad: 24/7

Mångfald är ett inte en strategi hos Basta – den är en effekt av ett antal beslut som lett bolaget till stora framgångar och en snabb expansion.

Brazer Bozlak är grundare och VD till restaurangkedjan Basta. I en tid då världen härjats av pandemi, då restaurangbranschen lidit av en generell personalbrist, hög personalomsättning och ekonomiskt tuffa tider så har han expanderat Basta från starten 2017 till att omfatta 500 medarbetare och 11 restauranger 2024. Och utvecklingen fortsätter med nya etableringar både i Sverige och Spanien.

År 2023 fick Brazer Bozlak ta emot Mångfaldspriset som delas ut av Nordea, Almi och Styrelseakademien Dalarna i samverkan.

- Vi jobbar inte aktivt med Mångfald säger han, men vi har det djupt rotat i vårt DNA. Om man nyttjar människor med olika bakgrund så får man helt enkelt ett bättre resultat än om man inte gjort det och jag vill göra mitt företag så framgångsrikt som det går.

 

Brazer Bozlak är arkitekten som älskar italiensk mat. När han studerade till arkitekt i USA åt han på många riktigt bra italienska restauranger och förvånades samtidigt över det faktum att det inte fanns den typen av utbud i Sverige.

- Jag ville lyfta in pastan och pizzan i finrummet, säger han leende. Idag finns det fler sådana restauranger i Sverige, men på den tiden fanns det mest traditionella pizzerior och färsk pasta var inte lika populärt som det är idag. 2017 startade den första restaurangen i Falun. Inredningen skapade en atmosfär som man inte sett i Falun tidigare och maten blev snabbt en succé.

- Jag ville också vara en ny sorts arbetsgivare i restaurangbranschen, säger Brazer Bozlak. För mig är det viktigt att ge alla människor samma möjligheter att utvecklas arbetsplatsen oberoende vad dom har gjort tidigare, var dom har kommit från eller hur dom ser ut.

Någon personalbrist eller svårigheter att rekrytera har man inte upplevt. Basta har haft rekordantal i jobbansökningar i Arbetsförmedlingens Platsbanken senaste 2 åren. Detta trots att det varit extremt stor efterfrågan på kockar och annan restaurangpersonal.

- För oss är det viktigt att anställa rätt person, fortsätter Brazer Bozlak. Det handlar om ambition, attityd och viljan av att utvecklas och bidra till verksamheten. Vi har tagit in många personer som varit arbetslösa som sedan blivit köksmästare, kockar, hovmästare och bartenders hos oss.

- Med tanke på att de finns en så stor arbetskraftsbrist så är det upp till oss att utveckla våra processer, fortsätter han. Vi jobbar med onboarding av vår personal på ett sätt som gör att medarbetarna kan komma in i sitt arbete väldigt snabbt. Man kan komma till oss som diskare första månaden, månad två hackar man grönsaker, månad tre får man hjälpa pizzabagaren och så vidare. Slutligen är man pizzakock eller bartender. Det brukar ta 7-8 månader för oss att utbilda personalen till att bli viktiga medarbetare i företaget, berättar Brazer Bozlak.

Och problem med personalomsättning har man inte. Här stannar medarbetarna och utvecklas tillsammans med företaget. Personalstyrkan kommer från olika kulturer och olika bakgrunder. Engelska är förstaspråk inom hela kedjan. Ärlighet och tydlighet är viktigt, och alla medarbetare har bra villkor samtidigt som arbetsgivaren ställer höga krav. Det här har givit ringar på vattnet, och idag har man inget problem att hitta personal till någon av de 11 restaurangerna.

- Det är enkelt att säga att man ska jobba med mångfald, men det är svårare att faktiskt verkställa det, avslutar Brazer Bozlak. Man måste inse vilka fördelar det kan ge och börja både från grunden och från toppen av organisationen.

Arkitekten som blev restaurangägare fortsätter att skapa nya restauranger och Bastafamiljen växer med mångfalden som en viktig framgångsfaktor.

Se alla nyheter »

Kommentarer

Skriv en kommentar

Svar till ×

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en kommentar